Pensie obligatorie – privata
Esti tanar. Inca nu ai implinit varsta de 45 de ani. Acum ai preocupari multiple, diverse, este varsta cand poti sa-ti traiesti viata din plin. Perioada de pensionare este departe. Ai insa sansa acum sa iti planuiesti cu grija viitorul. O pensie obligatorie face parte din viitorul tau, iar o planificare completa include si o viziune pe termen lung in directia planificarii financiare.
Pensie obligatorie(pilonul II) este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani
PROGRES
Un sistem de pensie obligatorie echilibrata ce va duce la:
• Eliminarea presiunii asupra bugetului asigurărilor sociale, de stat
• Stimularea creşterii economice prin investirea sumelor acumulate în fondurile de pensii private
• Dezvoltare pieţei de capital. Activele fondurilor de pensii private pot sprijini atât dezvoltarea pieţei de capital cât şi dezvoltarea proiectelor de investiţii lansate de Stat sau mediul privat, prin pârghiile oferite de piaţa de capital.
SCOP
Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii) este asigurarea pensie obligatorie privata, este cea care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii de către companii private specializate, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale.
DREPTURI şi AVANTAJE
Contribuţia la fondul de pensie obligatorie privata este nominala şi, imediat după ce este virata în contul salariatului, devin proprietatea acestuia.
Până la pensionare banii strânşi în contul fondului de pensii ales vor fi investiţi, prudenţial, de către o companie specializată, autorizată de către CSSPP. Puteţi să beneficiaţi de transferarea drepturilor dacă vă schimbaţi locul de muncă, domiciliul sau reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European. De asemenea, puteţi verifica activul personal în orice moment. Activele strânse în contul de pensie obligatorie privată pot fi moştenite.
După pensionare aveţi dreptul:
ÎMBUNĂTĂŢIRE
Spre deosebire de sistemul de Stat (Pilonul I) bazat pe solidaritatea între generaţii, de tip “pay as you go” (angajaţii plătesc acum pentru pensionarii de acum), unde nu există conturi individuale, iar banii sunt plătiţi imediat pensionarilor actuali, fără a se face plasamente financiare, noile fonduri de pensii sunt constituite prin contribuţiile individuale ale participanţilor, fiind administrate de către societăţi private.
Sistemul privat de pensii propune ca banii participanţilor să fie investiţi pe termen lung şi nu cheltuiţi imediat, iar participanţii au drept de proprietate asupra contului personal în care li se strâng banii de pensie.
Statul român a introdus in 2007 sistemul de pensie obligatorie privat, după un model testat şi recomandat de Banca Mondială.
Primele contribuţii la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au fost colectate în luna mai 2007. 17 septembrie 2007, a marcat startul perioadei de aderare la fondurile de pensie obligatorie administrata privat (Pilonul II).
CONTRIBUŢII
Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.
În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil.
Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. în prezent, cota transferată este de 3,5% (2012) urmând să ajungă la 6% în 2016.
Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.
All rights reserved Destine Broker © 2017 Powered by Sarghy Design